EHF (Elektronisk Handelsformat) er statens nye format for elektronisk fakturering.

Statlige virksomheter, kommuner og mange private virksomheter tar ikke lenger imot fakturaer på papir eller e-post, men forlanger EHF-faktura.

  • Fra og med 1. juli 2012 krever statlige etater og helseforetak EHF-fakturaer fra alle sine leverandører.
  • Fra og med 1. januar 2015 krever alle landets kommuner at leverandørene sender fakturaer i EHF-format.

En EHF-faktura sendes direkte fra avsenders til mottakers økonomisystem, der den leses og behandles maskinelt (i motsetning til for eksempel papirfakturaer, som må behandles manuelt). Avsender behøver ikke inngå noen avtale med mottaker for å sende faktura i EHF-format, men begge parter må benytte et fakturasystem som har støtte for EHF. I SendRegning er dette en del av tjenesten, og det er like enkelt å sende en EHF-faktura som å sende en faktura på papir eller e-post.

EHF-faktura vs. eFaktura

En EHF-faktura må ikke forveksles med eFaktura, som for mange er den mest kjente typen elektronisk faktura. En eFaktura kommer ferdig utfylt rett i nettbanken, og må godkjennes av mottaker før den belastes konto. Mange bedrifter bruker eFaktura for å fakturere privatpersoner, men dette må avtales med hver enkelt mottaker.

Fordeler med EHF

  • Direkte til mottaker: En EHF-faktura sendes direkte fra avsenders til mottakers økonomisystem. Det sikrer at regningen kommer frem dit den skal.
  • Når raskere frem: En EHF-faktura når raskere frem til mottaker enn andre fakturaer og øker dermed sannsynligheten for raskere oppgjør.
  • Færre feil: En EHF-faktura leses automatisk. Det gir raskere oppdaterte regnskapstall og reduserer risikoen for feil.
  • Sparer penger og miljøet: Å sende en EHF-faktura er både billigere og mer miljøvennlig enn å sende fakturaer på papir.

Slik går du frem

Du trenger ingen avtaler med mottaker eller banken for å sende EHF-fakturaer. Du behøver heller ikke selv finne ut om kunden kan motta EHF-faktura. Det eneste du må gjøre, er å registrere kundens organisasjonsnummer. Når du sender en regning i EHF-format, er det org.nummeret som er adressen til mottaker. Du behøver derfor ikke tenke på om du har riktig e-post- eller postadresse.

Legg org.nummeret inn i kundelisten. Dersom org.nummeret er registrert for EHF-mottak, vil SendRegning automatisk foreslå å sende regninger til denne kunden som EHF-faktura.

Merk: Dersom du skal sende EHF-fakturaer som fast oppdrag, dvs. at lik regning sendes automatisk til samme mottaker med jevne mellomrom, må du passe på å fylle inn feltet "Deres ref." på regningen, slik at den når frem til riktig vedkommende.

Prøv SendRegning gratis og uforpliktende! Du behøver bare registrere deg som bruker, så kan du sende din første regning i løpet av noen minutter. Det koster ingenting å opprette og å ha en konto, og den første regningen du sender er gratis.

Har du spørsmål om EHF? Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med daglig leder Espen P. Gjester på e-post espen@sendregning.no.